Istoric

Fundatia Cultural Umanitara „ Henri Coanda”Fundația Cultural Umanitară „Henri Coandă”

A fost fondata in anul 2000 de catre

Presedintele fundatiei –  Valeriu Bonca  

Vicepresedinte – Morar Olivia Diana

Vicepresedinte – Bonca Dana Valeria

Administrator – Bonca Zoita Danuta

si patroneaza activitati de invatamant , formare profesionala continua cat si activitati cultural umanitare si filantropice.

Are sediul central in localitatea Oradea str. Barsei, nr. 16/A, jud. Bihor, iar filialele infiintate in perioada 2000-2004 sunt in judetele : Maramures , Satu-Mare , Cluj , Bistrita Nasaud , Timis , Constanta , Bihor , Bucuresti, In anii următori au fost înființate alte filiale ale fundației în județele Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Hunedoara, Argeș, Ialomița, Caraș-Severin și Călărași.

Oferta educationala cu peste 160 calificari de nivel I-V corespunde asteptarilor beneficiarilor si cuprinde scoli autorizate si acreditate de ARACIP, de nivel liceal, postliceal si Centre de formare profesionala continua autorizate de ANC.

Calitatea invatamantului realizat in Scolile si Centrele de formare „Henri Coanda” , asigura dezvoltarea profesionala a absolventilor la cerintele standardelor de pregatire profesionala din tara si strainatate.

Formarea profesionala continua , se adreseaza persoanelor interesate sa isi realizeze o calificare pe termen scurt , dar care sa le asigure un loc de munca imediat datorita competentelor dobandite prin Centrele de formare profesionala „Henri Coanda„ din tara.

Invatamantul liceal din reteaua scolilor “Henri Coanda” se adreseaza absolventilor scolilor generale pentru continuarea studiilor la curs de zi si frecventa redusa. Varietarea calificarilor pe filiera teoretica, vocationala si tehnologica satisface cerintele de calificare pentru nivel IV.

Invatamantul postliceal este predominant in reteaua scolilor “Henri Coanda”.  Multitudinea ofertelor de calificare/specializare se adreseaza absolventilor de liceu cu sau fara diploma de bacalaureat, indiferent de varsta. Competentele dobandite la absolvire, asigura insertia profesionala pe plan national si international pentru absolventii invatamantului postliceal / nivel V.

Rezultatele certe inseamna insertia absolventilor pe piata fortei de munca , in procent de 90%, si reprezinta realizarea profesionala a beneficiarilor spre marea satisfactie a lucrului implinit pentru toata resursa umana implicata in aceste institutii de invatamant presarate pe toata harta Romaniei.

 

 

 

„Păcat, băiete, că te-ai născut cu 30 de ani, dacă nu chiar cu 50, prea devreme, cu mult prea devreme…” (Gustave Eiffel despre Henri Coandă, în anul 1910, cu ocazia zborului cu reacţie).

Henri Coanda

Pionierul Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacţie

 

„Ce noroc ar avea omenirea dacă ar exista multe naţii care să-i fi adus, faţă de numărul de locuitori, atât cât i-a adus naţia română în ultimii 120 de ani”  (HenriCoandă)

 

    Inventatorul român Henri Coandă s-a născut la București  la 7 iunie 1886, în familia generalului Constantin Coandă și a Aidei Danet, fiica medicului Gusatave Danet. Munca sa de pionerat în domeniul cercetării și viziunile sale, parca coborâte din viitor, au fost anticipate din copilărie de fascinația sa mărturisită am auzit, am văzut şi am simţit vântul”, precum și de educația primită în spiritul datoriei, perseverenței și seriozității.

     Preocupat de tânăr de probleme de aeronautică și studiind intens acest domeniu, realizeaza, numeroase inventii si prototipuri  de-a lungul anilor, în țară și în străinătate. Astfel, a construit modele de rachete, macheta de avion cu motor, racheta cu combustibil solid și planoare. A studiat fenomenele aerodinamice din jurul aripilor pe un stand original construit cu ajutorul lui Gustave Eiffel si Paul Painleve si montat pe o locomotiva de exploatare.  Primul avion cu reactie din lume, a fost realizat de către savantul român și incercat de el la Issy-les – Moulineaux, Franta, la data de 16 decembrie 1910. Cu acest prilej, fizicianul a făcut o descoperire remarcabilă pentru domeniul aeronauticii și fizicii, ”efectul Coandă” (devierea jeturilor de fluid în apropierea suprafețelor curbe), pe care în anii următori a facut-o publică prin lucrări și cercetări științifice în domeniul mecanicii fluidelor.

      În anul 1911, la Salonul International de Aeronautica de la Paris a prezentat un avion bimotor. În perioada 1911-1914, la uzinele Bristol, se naște primul avion militar (Bristol –Coandă), având la bază cercetările savantului român, care este numit director tehnic.

     Pasiunea pentru cercetare dublată de munca asiduă i-au adus lui Henri Coandă peste 250 de brevete pentru invenții, cum ar fi:  aparate de ochire pentru avioane, tunul fără recul, rezervoare și cisterne de beton pentru combustibili, case prefabricate, instalații pentru desalinizarea apei de mare. Dintre invențiile sale, 33 se bazează pe cercetări fundamentale originale, ceea ce ii conferă o mare autoritate științifică marelui inventator român.

      În 1967 a fost încununat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic București, a devenit membru al Academiei Române (1970), președinte al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică București (1971), membru al Societății Aeronautice Engleze.

      Henri Coandă  este personalitatea română enciclopedicã a știintei și tehnicii universale, situată într-un clasament al revistelor franceze de specialitate între primii douãzeci de savanți ai lumii din toate timpurile, care prin activitatea sa a reușit să schimbe cursul vieții oamenilor, fapt subliniat de filozofia și viziunea sa: „tot ce-am întreprins, tot ce-am realizat nu a fost decât o chemare a noului, pentru cunoaştere, în scopul aflării a ceea ce mi-ar fi permis să deslușesc O M U L, condiţiile lui de viată, posibilităţile lui de creaţie într-un univers ce se dorea mereu mai larg, mai mare, mai altfel decât până atunci, mereu mai bine dotat, mai echilibrat azi, adică atunci, faţă de trecut, de un ieri al acelor timpuri de alaltăieri, în care să-mi pot aduce contribuţia nu a unui ambiţios, a unui egocentric, ci a unui devotat ideii de ridicare a  O M U L U I  prin acele mijloace pe care le oferă tehnica în era noastră, interes și obiective care mă animă și astăzi, care persistă”.

       Henri Coandă este cel mai mare savant al nostru și reprezintă geniul creator al  poporului român.